Hemodializa are o influenţă mare asupra greutăţii corporale. Dializa de calitate îndepărteazã mai bine substanţele toxice, restabileşte apetitul, îmbunătăţeşte tabloul sangvin şi calitatea vieţii. Aşa cum fiecare tratament prin dializă trebuie sã fie adaptat fiecărui bolnav, la fel trebuie să fie adaptat şi modul de alimentaţie.

  Înainte de începerea dializei cu siguranţă medicul v-a indicat o alimentaţie mai săracă în proteine, grăsimi, glucide etc. Toate aceste contraindicaţii în alimentaţie v-au slăbit organismul, de aceea o alimentaţie corectă e o parte importantă în procesul de hemodializă sau dializă peritoneală.

Ca o recomandare generală, regimul alimentar al pacientului hemodializat trebuie să stea sub semnul echilibrului, adică din toate câte puţin şi doar ce-ţi tolerează organismul.

O foarte mare atenţie trebuie avută, în schimb, în ceea ce priveşte consumul de alimente ce conţin mult potasiu şi fosfor.

            Alimente ce conţin potasiu în exces:

  • Fructele şi legumele proaspete sau produse obţinute din ele: banane, kiwi, curmale, migdale, piersici uscate, pepene galben, măr uscat, prune uscate, smochine, avocado, alune, spanac, ciuperci, fasole boabe, linte, roşii în bolion, cartofi prăjiţi;
  • Lapte şi carne şi derivate din acestea: lapte praf, concentrat de carne în cubuleţe;
  • Dulciuri: ciocolata.

            Alimente ce conţin fosfor în exces:

  • Lapte, carne şi peşte şi derivate din acestea: brânză topită, lapte praf, caşcaval, concentrat de carne cubuleţe, sardine în ulei;
  • Fructe, legume şi cereale proaspete sau produse obţinute din ele: fasole boabe, linte, migdale, fulgi de ovăz, grâu încolţit, alune.
  • Altele: drojdie

Un sfat foarte important de care să ţineţi cont în prepararea mâncărurilor ce conţin fructe şi legume bogate în potasiu este acela de a le curăţa şi tăia, după care să le ţineţi în apă cel puţin jumătate de oră înainte de a prepara mâncarea din aceste fructe şi/ sau legume.

Limitarea consumului de lichide reprezintă o altă recomandare importantă pentru pacientul dializat.

Cantitatea de lichide admisă pe zi este deaproximativ un litru, în funcţie de diureza restantă.

Este recomandat ca de la o dializă la alta să nu se depăşească greutatea ideală[1] a pacientului cu mai mult de 4%[2].În ce priveşte medicaţia aceasta va fi stabilită de căte medicul curant care vă va întocmi o schemă de tratament zilnică, individualizată.[1] Greutatea ideală/ uscată – este greutatea estimată fără lichide în exces, stabilită în funcţie de vârstă, sex şi înălţimea pacientului.

[2] Exemplu de calcul: pentru un pacient în greutate de 70 kg, plusul maxim recomandat interdialitic este 70 kg*4% = 2,8 kg.