Oamenilor, în general, le este dificil să ceară ajutorul atunci când le este greu, din diferite motive: fie că nu vrem să îi împovărăm pe cei din jurul nostru, fie din cauza existenţei unui orgoliu exagerat în noi sau poate pentru că uneori nu ştim cum să cerem acest ajutor. Cu toate acestea, viaţa bolnavului cronic se poate îmbunătăţi substanţial dacă în viaţa acestuia problemele şi bucuriile îi sunt împărtăşite de o echipă alcătuită din: familie, prieteni, medici, psiholog şi asistent social.

E foarte important de ştiut şi de reţinut faptul că viaţa pe dializă este o încercare foarte grea, dar care nu trebuie înfruntată de unii singuri. Trebuie să nu uitaţi că nu numai dumneavoastră, pacientul, resimţiţi efectele bolii cronice de rinichi. Mai sunt şi persoanele din jurul dumneavoastră – familie, rude, prieteni şi colegi – care sunt îngrijoraţi pentru dumneavoastră şi pentru modul în care le va fi afectat viitorul.

            Aveţi răbdare şi încurajaţi-i să se informeze împreună cu dumneavoastră. Pe măsură ce aceştia capătă mai multe cunoştinţe despre boală şi tratamentul tău, le va fi mai uşor să discute despre situaţia ta, ca şi pacient dializat, într-o manieră mai deschisă. Astfel, toată lumea va avea de câştigat.

            Desemenea,  îi poţi coopta în echipa ta şi pe cei suferinzi ca şi tine. Prietenia cu o persoană care împarte aceleaşi trăiri, simptome, probleme şi bucurii de zi cu zi te poate face să alungi gândul că numai ţie ţi se poate întâmpla ce e mai rău şi astfel îţi vei valorifica pe deplin calităţile de solidaritate şi empatie.

            Rupe bariera care simţi că se creează la un moment dat între tine şi personalul medical şi “invită-i” şi pe ei să facă parte din echipa ta de îngrijire:

  • Medicul nefrolog te poate ajuta, pe lângă supravegherea permanentă a stării tale de sănătate, şi prin oferirea informaţiilor suplimentare legate de alte aspecte ale bolii. Tot ce trebuie să faci este să-i vorbeşti, să-l întrebi. Dacă se întâmplă să uiţi pe moment ce ai vrut să afli, e bine să-ţi notazi din timp pe un carneţel întrebările pe care le ai.
  • Asistentele medicale, în afară de efectuarea tratamentului propriu-zis acestea îţi pot oferi şi un real suport în rezolvarea problemelor tale medicale sau personale.
  • Psihologul te poate ajuta să faci faţă trecerii la noul mod de viaţă din punct de vedere emoţional mult mai uşor. Nu ezita să îi comunici problemele personale, care vor fi păstrate confidenţial.
  • Asistentul social, dacă nu ai unul la dispoziţie în clinica unde îţi efectuezi şedinţele de dializă, atunci nu ezita să te interesezi de la colegii tăi de suferinţă unde poţi găsi un asistent social. De regulă, primul punct unde îl poţi găsi este la primăria de care aparţii. Acesta te poate ajuta prin oferirea de informaţii cu aspect legislativ ce ţin de drepturile tale ca şi persoană cu dializă, te poate direcţiona către organizaţii sau instituţii ce oferă servicii şi prestaţii persoanelor cu I.R.C., te poate deasemenea asista în procesul de reintegrare pe piaţa muncii, adecvat capacităţii tale fizice, sau în procesul de continuare a studiilor, şi tot ce ţine de asistarea ta din punct de vedere social dar şi informaţii suplimentare legate de aspecetele medicale ce implică statutul tău ca persoană dializată.