Emanuel Ungureanu – fondator
Majoritatea îl cunosc pe Emanuel ca fiind deputat USR și vicepreședinte în comisia pentru sănătate şi familie.
Prima lui pasiune a fost însă asistența socială iar după terminarea Școlii Postliceale în acest domeniu a devenit primul asistent social din România specializat în asistența bolnavilor care suferă de insuficiență renală cronică.
În această calitate a dezvoltat programe complexe de susținere a pacientului cu boală cronică renală în Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal fiind coautor al primului ghid cu recomandări privind îngrijirea rinichiului transplantat. Și-a continuat activitatea în secția de Nefrologie Pediatrică din cadrul Clinicii Pediatrie II a Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii Cluj-Napoca până la sfârșitul anului 2004.
În anul 2007 a înființat Asociația pentru Solidaritate și Empatie „Delia Grădinaru” dedicându-se până la uitare de sine îngrijirii a peste 100 de copii și tineri cu insuficiență renală cronică dependenți de hemodializă, dializă peritoneală sau transplant renal din toată țara .
Emanuel este iubit de copiii și tinerii dependenți de dializă pentru pasiunea și dragostea cu care se implică ca voluntar în organizarea taberelor de recreere la mare și la munte, proiecte complexe și unice la nivel național. În calitate de președinte al acestei asociații, a luptat neobosit pentru a elimina inechitățile din sistemul de transplant.
Emanuel Ungureanu este apreciat în Cluj și pentru activitatea de jurnalist, mai ales pentru anchetele foarte bine documentate ce au vizat corupția și mizeria din sistemul sanitar.
A condamnat cu foarte multă energie și consecvență politizarea conducerii spitalelor care face imposibilă activitatea medicilor onești și pune în pericol viața pacienților. A colaborat din anul 2005 la mai multe instituții media din acest oraș cum ar fi: Radio MIX , Radio Impuls, Cetățeanul Clujean, Știri de Cluj.ro, Ziar de Cluj.ro.
Paula Partnoi asistent social
Paula este asistentul social al asociaţiei. Este absolventă a Facultații de Sociologie şi Asistenţă Socială la Universitatea „Babeş-Bolyai”, specializarea asistență socială, și absolventă a unui master în Economie socială, care spune ea, i se potriveşte „ca o mănuşă”.
În copilărie, a suferit un accident de maşină, care a fost urmat de complicaţii medicale. Timp de 20 ani a făcut dializă. Trei zile pe săptămână sunt dedicate acestei proceduri. Conectarea la aparat durează patru ore, starea de slăbiciune, mai mult.
Paula Partnoi povesteşte cu seninătate lucrurile care i-au schimbat viaţa, operaţiile, depresia, sprijinul familiei ei din Tulcea, ajutorul care s-a ivit pe neaşteptate. Într-o zi din vara anului 2007, la centrul de dializă din Tulcea, a cunoscut câţiva tineri aflaţi în tabără la mare, prin grija Asociaţiei clujene pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta”.
Paula povesteşte cum a „cedat” insistenţelor preşedintelui asociaţiei, Emanuel Ungureanu, şi cum a acceptat, în cele din urmă, să fie ajutată. În cadrul asociaţiei, a început să facă şi muncă de voluntariat, ca în prezent să activeze în calitate de asistent social angajat al asociației.
„Din exterior vezi altfel problemele, or, când eşti tu cea care are nevoie de ajutor, ştii mai bine ce să oferi”, spune Paula. „I-am cunoscut pe aceşti tineri, care m-au inspirat, cu poveştile lor de viaţă diferite…”, continuă ea. „Am cunoscut o fată în această asociaţie, cumva mă regăseam în stilul ei de a fi, în viaţa ei, în problemele ei, şi am văzut că ea a putut să continue studiile, a putut să termine o facultate şi asta m-a inspirat.”
S-a reîntors la şcoala pe care o întrerupsese în clasa a zecea din cauza operaţiilor, a terminat liceul la Tulcea şi apoi a devenit studentă la Cluj.
În cele patru zile din săptămână care îi aparţin în întregime, Paula trăieşte cât alţii în şapte.Celor care se confruntă cu o situaţie dificilă, Paula le transmite un mesaj, din propria sa experienţă:
„Să recunoască dacă au o problemă, şi apoi să accepte ajutorul, mâna întinsă.”