Ce este hemodializa? Există alternative?

Atunci când rinichii nu mai funcţionează corespunzător, apare o suferinţă a întregului organism, care se numeşte insuficienţă renală. În această situaţie, conform Ghidului pacientului dializat, întocmit de echipa NephroCare, medicul recomandă o modalitate de înlocuire a funcţiilor renale: hemodializă, dializă peritoneală, transplantul renal. În continuare sunt descrise pe larg ce presupune fiecare metodă:

  • Hemodializa- este o metodă de tratament care se realizează în centrul de dializă, de către personal medical specializat. Şedinţa de dializă durează în medie 4h – 4.30h şi se efectuează într-un ritm de trei ori pe săptămână şi cu ajutorul unui aparat de hemodializă. Pe parcursul efectuării tratamentului sângele trece printr-un sistem special care elimină apa în exces şi toxinele, astfel încât la finalul tratamentului acesta este curăţat aproape complet. În tot acest timp se poate citi, scrie, discuta, urmări emisiuni TV sau dormi.
  • Dializa peritoneală- este o metodă de tratament pe care pacientul o poate realiza la domiciliul său, după ce a învăţat în spital cum să efectueze tehnica. Procedura în sine constă în introducerea unei soluţii speciale în cavitatea peritoneală, prin intermediul unui cateter peritoneal şi care are rolul de a îndepărta toxinele, electroliţii şi apa în exces. La un interval de 6-8 ore această soluţie va trebui scoasă şi înlocuită cu una proaspătă, astfel încât permanent să se asigure eliminarea produşilor anterior amintiţi.
  • Transplantul renal- constă în introducerea în corpul bolnavului, printr-o intervenţie chirurgicală, a unui rinichi normal, prelevat de la o altă persoană, care înlocuieşte activitatea rinichilor bolnavi. După efectuarea transplantului este necesar un tratament cu imunosupresoare, care să impiedice respingerea rinichiului transplantat prin reducerea la minim a imunităţii organismului[1].

[1] Articol “Ce este hemodializa? Există alternative?”, pg. 9 – 10, în Ghidul pacientului hemodializat, editat de NephroCare, Fresenius Medical Care’s Way of Caring