Ghidul pacientului hemodializat[1]

Dragă pacient, în acest ghid vei găsi informaţii utile, menite să te înveţe şi să te însoţească în noua etapă a vieţii tale în calitate de pacient dializat.

Ideea, cu care este foarte important să rămâi după parcurgerea acestui ghid, este aceea că a face dializă sau un transplant renal nu va însemna tratarea insuficienţei renale cronice, ci va însemna modalitatea ta de a trăi, va însemna şansa ta la viaţă de a te mai bucura de familie, prieteni, colegi şi de ce nu, şansa ta de a mai realiza câte ceva în viaţă.

Este foarte important să accepţi una dintre terapiile de substituţie a funcţiei renale foarte deschis, ca făcând parte din viaţa ta, considerând această terapie un aliat de nădejde în combaterea tuturor complicaţiilor ce le aduce insuficienţa renală cronică cu sine.

În cele ce urmează vei găsi informaţiile de bază cu privire la:

                       


[1] Acest ghid a fost realizat de Paula Partnoi în urma analizării şi interpretării datelor obţinute din interviul realizat cu pacienţii dalizaţi, din partea de cercetare pentru lucrarea de licenţă. Datele obţinute au condus la identificarea nevoilor lor în legătură cu noţiunile ce ţin de viaţa pacientului intrat recent pe dializă.